A A A
  • sfeerbeeld_1.jpg
  • sfeerbeeld_2.jpg
  • sfeerbeeld_3.jpg
  • sfeerbeeld_4.jpg
  • sfeerbeeld_4d01_527113a.jpg
  • sfeerbeeld_4daagse034.jpg
  • sfeerbeeld_11.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2315.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2551.jpg

Fysiologie

physiomicsDe afdeling Fysiologie bestaat uit een dynamisch team van onderzoekers, waaronder post-docs, promovendi, technici en bachelor- en masterstagiaires. De groep wordt geleid door Prof. dr. Maria Hopman en heeft, naast academisch onderwijs in de opleidingen Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen, een lange traditie in mensgebonden onderzoek naar de rol van activiteit en inactiviteit op ziekte en gezondheid over een grote range van leeftijden. Het doel van het onderzoek is met name het ophelderen van werkingsmechanismen die ten grondslag liggen aan de relaties bewegen–gezondheid en inactiviteit-chronische ziekten.

In toenemende mate richt de afdeling Fysiologie zich op onderzoek tijdens grote sportevenementen. Doel is om inzicht te krijgen in gezondheidsproblemen van deelnemers tijdens deze evenementen en om de deelnemers en de organisatie gericht te adviseren. Naar aanleiding van de zeer warme Vierdaagse van 2006, werd in 2007 een onderzoekstraject gestart naar oververhitting en uitdroging van wandelaars. Op 8 juli 2011 is Dr. Thijs Eijsvogels gepromoveerd op de resultaten die hij vergaarde tijdens de Vierdaagse edities 2007 t/m 2010. Tevens werden in de afgelopen jaren soortgelijke onderzoeken uitgevoerd tijdens de Zevenheuvelenloop en de Marathon Eindhoven.

Tot slot werkt de afdeling Fysiologie met nationale en internationale expertisecentra samen, en participeren ze sinds 2010 samen met Health Valley en de gemeente Nijmegen in het Europees Regions of Knowledge project AFRESH.

Vierdaagse Onderzoeksteam Fysiologie

Prof.dr. Maria Hopman, arts-fysioloog
Maria Prof. dr. Maria Hopman is als arts onderzoeker geïnteresseerd in de cardiovasculaire regulatie en de aanpassingen van het lichaam bij training en inactiviteit. Haar onderzoek richt zich op het verkennen van de relatie tussen inactiviteit en chronische ziekten. Daarnaast is zij initiatiefnemer van het onderzoek naar fysieke belasting en gezondheid van deelnemers tijdens grote sportevenementen. Zij doceert bij geneeskunde en biomedische wetenschappen onder andere inspanningsfysiologie, respiratie en circulatie, en begeleidt een groot aantal studenten tijdens hun praktische stages, in zowel binnen- als buitenland.
Dr. Thijs Eijsvogels, inspanningsfysioloog
Thijs Dr. Thijs Eijsvogels richt zijn onderzoek op de effecten van duurinspanning op het menselijk lichaam bij deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse, de Zevenheuvelenloop en de Marathon Eindhoven. Hierbij is hij geïnteresseerd in de temperatuurregulatie, de water- en zoutbalans, en de belasting van het hart. Met de verkregen gegevens kan hij specifieke adviezen aan (top)sporters geven om zo een betere en veiligere prestatie na te streven.
Dr. Dick Thijssen, fysioloog
Dick Het onderzoek van Dr. Thijssen richt zich op de impact van (verschillende vormen van) training en fysieke inactiviteit op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Specifiek richt hij zich op de veranderingen die optreden in hart en bloedvaten na training bij patiënten met hartfalen. Resultaten van dit onderzoek dragen bij aan beter inzicht in de rol van inspanning op het risico op hart- en vaatziekten en innovatieve therapeutische strategieën. Het onderzoek van Dr. Thijssen wordt gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting.
Dr. Martijn Maessen, bewegingswetenschapper
Martijn Dr. Martijn Maessen is een bewegingswetenschapper met een secundaire specialisatie in de epidemiologie. Martijn is voornamelijk geïnteresseerd in de relatie tussen fysieke activiteit en cardiovasculaire aandoeningen. Binnen het Nijmeegse Vierdaagse onderzoek houdt hij zich bezig met het analyseren van de internetvragenlijsten en het opstellen van onderzoeksrapporten.
Drs. Dominique ten Haaf, voedingswetenschapper
Dominique Drs. Dominique ten Haaf is in 2013 afgestudeerd als voedingswetenschapper. Met deze achtergrond zal Dominique zich richten op de invloed van voeding op de gezondheid en beweging(prestaties). Een extra focus zal hierbij liggen op de micronutriëntenstatus (vitamines en mineralen) die ze gaat bepalen in het bloed. Met deze kennis hoopt Dominique wandelaars nog betere adviezen te kunnen geven om de Vierdaagse zo goed mogelijk uit te kunnen lopen.

Drs. Esmée Bakker, epidemioloog

Esmee   Esmée Bakker (MSc) is recent afgestudeerd (2016) als epidemioloog. Esmée is geïnteresseerd in de gezondheidseffecten van lichamelijke (in)activiteit op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Binnen het onderzoeksteam gaat zij zich focussen op de relatie tussen karakteristieken van zitgedrag en het risico op het hart- en vaatziekten, en hoeveel je moet sporten om deze negatieve effecten teniet te doen.

Copyright © 2017 vierdaagseonderzoek.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID