A A A
  • sfeerbeeld_1.jpg
  • sfeerbeeld_2.jpg
  • sfeerbeeld_3.jpg
  • sfeerbeeld_4.jpg
  • sfeerbeeld_4d01_527113a.jpg
  • sfeerbeeld_4daagse034.jpg
  • sfeerbeeld_11.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2315.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2551.jpg

Onderzoeksteam

Sinds 2007 voert de afdeling Fysiologie van het Radboudumc onderzoek uit naar fysieke belasting en risico’s tijdens het wandelen bij deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Zo weten wij nu dat ongeveer een kwart van de deelnemers op één of meerdere dagen te weinig drinkt en daardoor uitdrogingsverschijnselen vertoont. Dit geldt met name voor mannen en voor wandelaars met overgewicht. De lichaamstemperatuur van de deelnemers stijgt tijdens het wandelen maar niet tot een zorgelijk hoge lichaamstemperatuur. Uit deze onderzoeken is gebleken dat de fysieke belasting en risico’s het grootste zijn op dag één, maar dat deze geleidelijk afnemen op de daaropvolgende wandeldagen tijdens de Vierdaagse. Een zeer bijzondere bevinding is dat deelnemers van de Vierdaagse meer bewegen in vergelijking met het Nederlands gemiddelde. Meer dan 90% van de vierdaagse wandelaars heeft een actieve leefstijl.

De afdeling Health Evidence is in 2000 gestart met een groot onderzoek onder de bevolking van Nijmegen, samen met de afdelingen Klinische Chemie en Endocriene Ziekten van het Radboudumc en in samenwerking met de gemeente Nijmegen en GGD Regio Nijmegen. Doel van de Nijmegen Biomedische Studie is het in kaart brengen van hoe vaak bepaalde factoren die de kans op ziekte kunnen beïnvloeden, in de algemene bevolking voorkomen. Verder heeft de afdeling al 30 jaar ervaring met studies naar de effecten van de bevolkingsonderzoeken op kanker.

In 2011 zijn de afdelingen Fysiologie en Health Evidence van het Radboudumc samen een meerjarig onderzoek naar de effecten van een actieve leefstijl op gezondheid, kwaliteit van leven, progressie van ziekten en ziektebeleving gestart.


Project partners: Het fitte brein
Hans Wouters is als onderzoeker verbonden aan de afdeling farmacotherapie en farmaceutische patiëntenzorg van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt o.a. of het stoppen van onnodige medicijnen het geheugen en het emotioneel welbevinden van verpleeghuisbewoners verbetert. Hij is gefascineerd door het geheugen en welbevinden van senioren en ouderen en welke factoren hier een positieve of negatieve invloed op hebben.

Teun Aalbers is onderzoeker aan de afdeling Geriatrie van het Radboudumc en het Radboud Alzheimer Centrum. Na zijn studie bewegingswetenschappen is hij gestart met zijn promotie onderzoek naar de relatie tussen gezond leven en hersenveroudering. Dit onderzoekt hij door middel van een internet programma dat mensen stimuleert gezonder te gaan leven.

 

Copyright © 2017 vierdaagseonderzoek.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID