A A A
  • sfeerbeeld_1.jpg
  • sfeerbeeld_2.jpg
  • sfeerbeeld_3.jpg
  • sfeerbeeld_4.jpg
  • sfeerbeeld_4d01_527113a.jpg
  • sfeerbeeld_4daagse034.jpg
  • sfeerbeeld_11.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2315.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2551.jpg

Honderdste Vierdaagse van extremen

Alleroudste deelnemers Vierdaagseonderzoek nog aan de wandel.


De weersomstandigheden zijn ook voor de honderd deelnemers aan het Vierdaagseonderzoek zwaar geweest. Na drie dagen lopen zijn 23 van hen uitgevallen. Vooral de dinsdag eiste veel uitvallers. Dit komt overeen met het aantal uitvallers in de totale groep van 80-plussers die meedoen aan de Vierdaagse. Van de in totaal 452 oudere deelnemers heeft 22 procent voortijdig het parcours verlaten. De twee 90-plussers die deelnemen aan het onderzoek zijn echter nog in de race.

De helft van de deelnemers aan het Vierdaagseonderzoek had op dinsdag en woensdag te weinig gedronken. Zij vielen gedurende deze dagen meer dan een kilo af, waarbij tien procent van de wandelaars meer dan twee kilo was afgevallen. De lichaamstemperatuur speelde ondanks de hitte nauwelijks een rol. De wandelaars hadden allemaal een temperatuur tussen de 38 en 39 graden, wat passend is bij een dergelijke inspanning.

Alleroudsten lopen nog
De twee 90-plussers die meedoen aan het onderzoek zijn nog in de race. Maria Hopman, hoogleraar inspanningsfysiologie: “Het zijn taaie rakkers en echte doorzetters. Het waren zware dagen, ook voor hen. Daar komt bij dat ze nog geen acclimatisatie hadden gehad. Er waren voor de Vierdaagse nog weinig warme dagen. En we weten dat de eerste dag altijd de zwaarste is. Maar ook deze laatste dag is zwaar. Het is wat dat betreft een Vierdaagse van extremen, niet alleen in leeftijd maar ook in weer. Een lijf kan zelfs op hoge leeftijd nog heel veel aan.”


Uitdaging aangaan
Opvallend aan de groep van oude wandelaars is dat 80 procent van hen man is en 20 procent vrouw. In de algemene bevolking zijn er juist meer oudere vrouwen dan mannen. Maria Hopman: “Kennelijk gaan mannen meer de uitdaging aan. Het zijn vitale ouderen, maar dat wil niet zeggen dat ze kerngezond zijn: 17 procent heeft kanker gehad, 8 procent heeft een hartinfarct gehad en ruim de helft van onze deelnemers slikt medicatie. Ze hebben een bijzondere mentaliteit. Ze kijken naar wat ze nog kunnen en veel minder naar de ziekte.”


Intensief volgen
Om erachter te komen wat vitale ouderen anders maakt dan hun kwetsbare leeftijdsgenoten, kijken Maria Hopman en haar collega’s naar de kwaliteit van de bloedvaten en fysieke prestaties zoals loopsnelheid, spierkracht en balans. Daarnaast kijken de onderzoekers naar eiwitinname via de voeding en stoffen in het bloed die een maat zijn voor gezondheid, zoals vitaminen en mineralen. Ook doen zij metingen aan de vochtbalans, hartslag, en verstandelijke vermogens. De resultaten van het onderzoek worden later dit jaar bekend.

Copyright © 2017 vierdaagseonderzoek.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID