A A A
  • sfeerbeeld_1.jpg
  • sfeerbeeld_2.jpg
  • sfeerbeeld_3.jpg
  • sfeerbeeld_4.jpg
  • sfeerbeeld_4d01_527113a.jpg
  • sfeerbeeld_4daagse034.jpg
  • sfeerbeeld_11.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2315.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2551.jpg

Onderzoek naar honderd oudste lopers

Tijdens de honderdste Vierdaagse onderzoekt hoogleraar Inspanningsfysiologie Maria Hopman van het Radboudumc de wandelprestaties van de honderd oudste wandelaars.


Tijdens de honderdste Vierdaagse onderzoekt hoogleraar Inspanningsfysiologie Maria Hopman van het Radboudumc de wandelprestaties van de honderd oudste wandelaars. Dit onderzoek moet meer inzicht geven in de oorzaak van gezondheidsverschillen tussen vitale en kwetsbare ouderen. Over de gezondheid van vitale ouderen is nog relatief weinig bekend, in tegenstelling tot de gezondheid van ouderen die zorgbehoevend zijn. “Eigenlijk is alles wat je bij deze groep onderzoekt uniek.”

Aan de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse doen dit jaar ruim 48.000 wandelaars mee. De honderd oudste wandelaars uit deze groep hebben de leeftijd van 82 tot 93 jaar. Onderzoek bij deze wandelaars biedt een unieke kans om meer te weten te komen over de grote verschillen tussen ouderen. Zijn er aanwijzingen te vinden waarom de ene groep vier dagen dertig kilometer kan lopen, terwijl de andere groep kwetsbaar en hulpbehoevend is? 

Fysieke metingen
Om erachter te komen wat vitale ouderen anders maakt dan hun kwetsbare leeftijdsgenoten, volgen de onderzoekers de wandelaars intensief tijdens de Vierdaagse. Zo kijken zij naar de kwaliteit van de bloedvaten en fysieke prestaties zoals loopsnelheid, spierkracht en balans. Daarnaast kijken de onderzoekers naar eiwitinname via de voeding en stoffen in het bloed die een maat zijn voor gezondheid, zoals vitaminen en mineralen. Ook doen zij metingen aan de vochtbalans, hartslag, en verstandelijke vermogens.

Beeldvorming
Naast de fysieke prestaties, willen de onderzoekers ook meer inzicht krijgen in hoe anderen tegen de wandelende ouderen aankijken. Want als deze groep zo actief is, worden ze misschien ook wel jonger ingeschat. Maria Hopman: “Daar zijn wel theorieën over die we verder willen onderzoeken. We maken bijvoorbeeld portretfoto's van deze ouderen en laten een panel de leeftijd schatten om te zien of ze ook echt jonger lijken dan ze zijn.” 

Regionale samenwerking
Voor het voedingsonderzoek wordt samengewerkt met Lisette de Groot, hoogleraar Voeding van de Oudere Mens van de Wageningen Universiteit. Ook is Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie van het Radboudumc bij het onderzoek betrokken. Dankzij deze samenwerking kunnen de resultaten van het Vierdaagseonderzoek vergeleken worden met beschikbare gegevens over ouderen in verpleegtehuizen, of andere zorginstellingen.

Knieklachten
Tijdens het Vierdaagseonderzoek lopen meerdere onderzoekslijnen naast elkaar. Zo is er ook dit jaar een vervolg op het langlopende onderzoek naar gezondheidsverschillen tussen Vierdaagselopers en een niet-wandelende controlegroep. Verder kijken de onderzoekers bij tweehonderd wandelaars met knieklachten naar de werking van een nieuw medicijn. Deze wandelaars slikken al drie maanden dit middel. Tijdens de vierdaagse kijken de onderzoekers hoe deze wandelaars de Vierdaagse doorkomen en hoe het met de knieklachten gaat door het meten van signaalstoffen voor bot- en kraakbeenontstekingen.

Resultaten tien jaar onderzoek
Dit jaar is de tiende editie van het Vierdaagseonderzoek. De resultaten van het onderzoek geven veel inzicht in wat wandelen met en op het lichaam doet. Maria Hopman: "Zo weten we dat de eerste dag van de Vierdaagse fysiek gezien de zwaarste dag is en dat er gedurende de Vierdaagse aanpassingen optreden in het lichaam waardoor de prestatie beter uitvoerbaar is. Daarnaast weten we dat mannen en zeker mannen met overgewicht de grootste kans hebben op uitdroging. Tot slot laat het onderzoek zien dat het wandellegioen niet alleen uit gezonde mensen bestaat, maar dat er veel mensen meelopen met een ziekte. Doordat deze mensen een zeer positieve levensinstelling hebben en zich door een ziekte niet laten weerhouden om te wandelen en te bewegen, is de kans op het succesvol uitlopen van de Vierdaagse groot."

 

Copyright © 2017 vierdaagseonderzoek.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID