A A A
  • sfeerbeeld_1.jpg
  • sfeerbeeld_2.jpg
  • sfeerbeeld_3.jpg
  • sfeerbeeld_4.jpg
  • sfeerbeeld_4d01_527113a.jpg
  • sfeerbeeld_4daagse034.jpg
  • sfeerbeeld_11.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2315.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2551.jpg

Wandelende proefkonijnen

Vierdaagselopers zijn dankbare 'objecten' voor wetenschappers volgens Prof. Dr. Maria Hopman in een interview met De Telegraaf.

telegraaf

 

 
 
 
 
 
Het Vierdaagselegioen is een walhalla voor wetenschappers. Zo veel sportieve mensen van alle leeftijden op een kluitje. Dat roept om onderzoeken en experimenten. Die zijn er dan ook volop. De wandelaar als proefkonijn. Bij de start en finishplaats aan de Nijmeegse Wedren staat een uitspanning van de afdeling fysiologie van het Radboud Universitair Medisch Centrum. In dit 'Vierdaagselab' is het een drukte van belang. Studenten slepen met honderden buisjes en overal zitten wandelaars met spuiten in de arm. Hun bloed wordt om de paar uur per koerier naar het meewerkende ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede gereden om daar onmiddellijk te worden geanalyseerd. Zo kunnen veel onderzoeksresultaten al kort na de Vierdaagse worden gepresenteerd. 
 
Zo zijn 50 totaal ongeoefende wandelaars uitgenodigd om mee te doen aan een onderzoek naar de invloeden van een plotse fysieke belasting als elke dag 40 of 50 kilometer lopen. We kennen het fenomeen van overtraindheid. Je kunt ervan uitgaan dat dit ook optreedt als iemand totaal ongeoefend ineens twaalf uur per dag gaat wandelen. We meten de invloed hiervan op onder meer de hart- en nierfunctie , meldt medeleidster van het onderzoek, professor dr. Maria Hopman.
 
Daarnaast wordt de komende dagen van duizend deelnemers bloed afgenomen om te bezien hoe hun eetpatroon zich verhoudt tot de lichamelijke conditie. Hierbij is veel aandacht voor vitamine D. Arts Hopman: Naar schatting 40 procent van de 50-plussers heeft daar een tekort aan. De Gezondheidsraad adviseert deze groep om dagelijks zeker een kwartier in de buitenlucht te vertoeven om dit tekort op een natuurlijke wijze aan te vullen. De Vierdaagselopers zijn nu erg lang buiten. We willen uitzoeken of ze hierdoor inderdaad veel vitamine D bijtanken , aldus Hopman.
 
Naast deze 'ad-hoconderzoeken' loopt een langdurig project waarbij lopers gedurende 15 jaar uitvoerig worden gemonitord middels digitale vragenlijsten en diverse testen. Dit onderzoek is nu acht jaar op gang en geeft al aardige conclusies. Zo blijkt de eerste dag het zwaarste te zijn. Uitdroging ligt op de loer (één op de vijf deelnemers heeft hier last van) en ook de hartslag is aan het begin van de Vierdaagse het hoogst. Hopman: Na de eerste dag past het lichaam zich aan de meerdaagse inspanning aan.
 
Voorts blijken snelle lopers geestelijk beter bij dan langzame 'slachtoffers'. Degenen die als eerste over de finish komen, scoren aanzienlijk beter bij testen waarbij hun aandacht, oriëntatie en het geheugen worden getest. De onderzoekers wagen zich inmiddels aan een voorzichtige conclusie dat een goede fysieke conditie die het mogelijk maakt snel te lopen, ook invloed heeft op de conditie van het brein.
 
Het Rode Kruis, dat vorig jaar 12.000 blaren behandelde, presenteert tijdens de 99e editie een voor ons land totaal nieuwe behandeling van blaren. Ook dit betreft een proef waarbij de bevindingen van wandelaars zwaar wegen. Naast het bekende afplakken en het bedekken van de pijnlijke plek met vette watten, kunnen lopers dit jaar voor het eerst kiezen voor de zogeheten fixatiepleister. Dit tien centimeter brede tape wordt als een dunne huidlaag over de hele onderkant van de voet of totale hak geplakt.
 
De fixatiepleister, die al door de Amerikaanse krijgsmacht wordt toegepast, werkt sneller dan het al jaren bekende afplakken, omdat hierbij tape laag voor laag over de doorgeprikte blaar wordt aangebracht. De verwachting is dat de wachttijd voor wandelaars wordt ingekort. Dat is onderweg van groot belang om het wandelritme en de opgebouwde spierwarmte niet te verliezen , aldus Han Pelster, het hoofd van alle EHBO'ers bij de Vierdaagse.
 
 
 

Copyright © 2017 vierdaagseonderzoek.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID