A A A
  • sfeerbeeld_1.jpg
  • sfeerbeeld_2.jpg
  • sfeerbeeld_3.jpg
  • sfeerbeeld_4.jpg
  • sfeerbeeld_4d01_527113a.jpg
  • sfeerbeeld_4daagse034.jpg
  • sfeerbeeld_11.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2315.jpg
  • sfeerbeeld_LR_reportage4daagse_2551.jpg

Persbericht: Vierdaagse Onderzoek 2013

Wandelaars van 70 jaar en ouder zijn zeer succesvol. Vorig jaar werd 97% van deze doelgroep onthaald op de Via Gladiola. Wat is het geheim?


Wandelaars van 70 jaar en ouder zijn zeer succesvol tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Vorig jaar werd 97% van deze doelgroep onthaald op de Via Gladiola. Wat is het geheim van deze gezonde “Golden Oldies”? Inspanningsfysioloog prof. dr. Maria Hopman van het UMC St Radboud zoekt het, in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ, uit tijdens de 97e editie van de Vierdaagse. Zij onderzoekt vijftig 80-plussers om de rol van genen en gedrag bij succesvolle veroudering te ontrafelen.

Drie generaties
In het Vierdaagse gezondheidsonderzoek kijken de onderzoekers zowel naar de rol van het gedrag (leefstijl) als de invloed van de genen op gezond ouder worden. Om de genetische factoren te ontrafelen, kijkt Hopman niet alleen naar de 80-plussers zelf, maar ook naar hun kinderen en kleinkinderen. Zitten de genen die ervoor zorgen dat de “Golden Oldies” zo gezond oud worden ook in hun kinderen en navolgende generaties? En is er een glimp van die genen op te sporen via dit onderzoek? Hopman: “Op basis van de resultaten van deze drie generaties, verwacht ik zeker iets te kunnen zeggen over factoren die genetisch bepaald zijn. Naar verwachting bepalen die genen voor de helft of je gezond oud wordt. De overige vijftig procent wordt bepaald door gedrag”.


Optimistisch en dus ouder?
Het gedrag van de “Golden Oldies” en de navolgende generaties wordt onderzocht aan de hand van vragen over leefstijl. Daarbij komen aspecten als voeding, roken, alcohol en overgewicht aan bod. Ook de levensinstelling wordt in het onderzoek meegenomen: wordt je ouder wanneer je optimistisch van aard bent? Kun je die aspecten beïnvloeden (gedrag) of zijn die juist genetisch bepaald?  


Het onderzoek zal bijdragen aan het ontrafelen van het geheim van gezond oud worden. De deelnemers worden zowel tijdens als na de Vierdaagse gemeten en geïnterviewd. Naast het meewerken aan de interviews, zullen de deelnemers ook een temperatuurpil slikken om te zien hoe 80-plussers reageren op deze zware fysieke inspanning. 

In 2007 startte Maria Hopman haar langlopend onderzoek naar de fysieke gevolgen van het lopen van de Vierdaagse. Dit jaar zijn de 80-jarigen aan de beurt. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar VGZ.

Copyright © 2017 vierdaagseonderzoek.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID